5 tehokasta vinkkiä itsekurin kehittämiseen

Psykologi Walter Mischelin kuuluisassa Stanfordin vaahtokarkkikokeessa 4-vuotiaille lapsille annettiin vaahtokarkki ja kerrottiin, että hän saisi vielä toisenkin, jos jaksaisi odottaa vartin.

Lapset laitettiin istumaan pöydän ääreen vaahtokarkin eteen, ja tutkija poistui huoneesta.

Kuten arvata saattaa, 70% kokelaista pisti vaahtokarkin parempiin suihin.

Säännöt olivat hyvin yksinkertaiset, mutta silti niin vaikeat noudattaa.

Saatat ajatella, että ”minä kyllä pystyisin odottamaan vartin”… ja varmasti pystyisitkin. En epäile sitä.

Mutta ajatteleppa oman elämäsi vähän erilaisia vaahtokarkkeja:

Kuinka usein aamulla painat torkkua, koska et jaksa nousta ylös? Milloin viimeksi lähdit kavereidesi kanssa ulos sen sijaan, että olisit lukenut siihen kokeeseen?

Älä kuitenkaan tunne syyllisyyttä. Jokaisella on joskus vaikeuksia omien vaahtokarkkiensa kanssa.

Ja juuri sen takia tässä artikkelissa kerron, kuinka voit kehittää itsekuriasi!

Mitä itsekuri tarkoittaa?

itsekuri parantaminen

Ennen kuin menemme suoraan vinkkeihin, on hyvä määritellä, mistä edes oikein puhumme.

Monilla nimittäin saattaa mennä itsekuri ja motivaatio sekaisin.

Itsekuri tarkoittaa toimeen ryhtymistä senaikaisesta tunnetilasta huolimatta. Päätös aloittaa ja välttää viivyttelyä. Tai toisinpäin ajateltuna kyky vastustaa kiusausta ja välittömiä palkintoja, kuten vaahtokarkkikokeessa.

Motivaatio taas on yleinen halu tehdä jotain itselle tärkeää. Jokin asia, joka ajaa sinua eteenpäin.

Esimerkiksi kaverin bilekutsusta kieltäytyminen vaatii itsekuria, mutta motivaatio nopeuttaa läksyjen tekoasi, kun lupaat lähteväsi ulos vasta kun olet valmis.

Lyhyesti voidaan todeta, että siinä missä motivaatio loppuu, itsekuri alkaa.

Discipline is the difference between choosing what you want now and choosing what you want most

Kuinka kehittää itsekuria?

Itsekuri ei suinkaan ole synnynnäinen ominaisuus, vaan se kehittyy ja sitä kehitetään ajan mittaan. Se on kuin lihas, jota treenataan salilla.

Tässä on 5 vinkkiä, joiden avulla voit vahvistaa omaa itsekuria ja oppia hillitsemään itsesi paremmin:

1. Eliminoi häiriötekijät

Tämä ei välttämättä varsinaisesti vahvista itsekuriasi, mutta kuten terveystiedon tunneilla jo opittiin,  ennaltaehkäisy on paras tapa hoitaa sairauksia, joten tämä sopii hyvin mukaan. (Älä kuitenkaan huoli, itsekurin puute ei ole sairaus!)

Poistamalla kaikki houkutukset, jotka saattaisivat vetää sinut harhateille pitkän aikavälin tavoitteestasi varmistat oikealla kurssilla pysymisen.

Itsekuria ei edes tarvita, kun poistat kaikki häiriötekijät!

Tämä tarkoittaa taskussa kuumottelevan puhelimen jättämistä kokonaan toiseen huoneeseen ja minimoimalla tietokoneen käytön.

Voit esimerkiksi kokeilla sovelluksia kuten SelfControl tai Freedom, jotka blokkaavat häiritsevät sivut ja sovellukset. Vanha kunnon virtanäppäimen pitkään painaminen toimii myös oikein hyvin.

Tai, jos haluat esimerkiksi kontrolloida syömisiäsi enemmän, älä pidä salaista karkkikätköä ylähyllyllä. Tärkeintä on, että minimoit kaikki houkutukset.

via GIPHY

2. Tee aloittaminen helpoksi

Hyvin monilla ongelmana on aloittaminen. Kun saa aikaiseksi aloitettua, loppu sujuu kuin itsestään.

Tähän ongelmaan auttaa yksinkertaisesti se, että tekee aloittamisen mahdollisimman helpoksi.

Laita lenkkitossut oven eteen valmiiksi. Ota koulukirjat valmiiksi esille. Valmista salaatti jo edellisenä päivänä. Mitä tahansa, mikä madaltaa aloittamiskynnystä.

Toinen tapa tehdä aloittamisesta helpompaa on käyttää Pomodoro-tekniikkaa.

Siinä tehtävä jaetaan pieniin, yleensä 25 minuutin mittaisiin jaksoihin, joiden välillä pidetään viiden minuutin tauko. Neljän jakson jälkeen pidetään yksi pidempi tauko ja toistetaan tätä sykliä, kunnes olet valmis.

Tekniikka helpottaa aloittamista siksi, että on helppo luvata itselleen, että työskentelee vain 25 minuuttia. Se ei ole mikään ylivoimaisen pitkä aika. Tämän jälkeen on lupa lopettaa, jos haluaa.

Usein kuitenkin käy niin, että 25 minuuttia on juuri sopiva aika, joka kuluu ”koneen käynnistymiseen” ja flown saavuttamiseen. Tämän jälkeen homma sujuu kuin tanssi!

3. Syö, nuku, liiku

Varsinkin syö ja nuku.

Tutkimusten mukaan matala verensokeri sekä univaje saattavat heikentää itsesäätelyä, sillä itsensä kurissa pitäminen vaatii paljon energiaa.

Tämä on varmastikin helpoin ja mukavin tapa parantaa itsekuria. Syö siis terveellisesti, liiku tarpeeksi ja pistä unirytmisi kuntoon!

4. Harjoittele

itsekurin kehittäminen

Kuten aiemmin sanoin, tahdonvoima on kuin lihas; se väsyy rasituksessa ja sitä voi parantaa. Itseasiassa jo kahden viikon säännöllinen harjoittelu riittää parantamaan itsekuria.

Jos esimerkiksi uutena vuotena ostamasi salikortti lojuu vieläkin lompakossa, voit lähteä salille treenamaan hauisten lisäksi myös tahdonvoimaa!

Vihaan sanoa tätä, mutta yksi erittäin tehokas tapa kehittää itsekuria on ottaa kylmiä suihkuja. Kun raahaudut aikaisin aamulla suihkuun, käännät hanan auki ja kylmä, märkä vesi iskeytyy kasvoihisi… Se jos mikä kasvattaa luonnetta.

Harjoituksen ei onneksi tarvitse olla edes kovin raskas ja voimia vievä, vaan riittää, että esimerkiksi laitat astiat suoraan tiskikoneeseen tiskialtaan sijaan. Joka kerta, kun aivosi sanovat ”en viitsi”, on siinä tilaisuus vahvistaa itsekuriasi.

Pääasia kuitenkin on, että teet säännöllisesti, jotain sinulta itsekuria vaativaa. Oli se sitten kylmä suihku tai vaahtokarkkien vastustaminen.

5. Meditaatio

Tiedän, että joidenkin korvaan tämä saattaa kuulostaa turhalta uskonnolliselta höpinältä, mutta meditaation on tieteellisesti todettu auttavan kontrolloimaan tunteita, mikä on tärkeää itsekurin kehittämisen kannalta.

Youtube ja sovelluskaupat ovat täynnä meditaatiovideoita ja -sovelluksia, mutta et välttämättä edes tarvitse ohjattua meditaatiota.

Tapa, jolla itsekin meditoin joka ilta ennen nukkumaanmenoa on nimeltään zazen-meditaatio.

Siinä yksinkertaisesti vain istutaan tai maataan sängyssä ja keskitytään omaan hengitykseen. Vääjäämättä päähän pulpahtaa ajatuksia, mutta kun mielen huomataan vaeltelevan, se keskitetään takaisin hengitykseen.

Tämä saattaa alussa olla hyvinkin vaikeaa, mutta kannattaa aloittaa pienesti. Laita ajastin vaikka vain minuutiksi tai pariksi ja keskity hengitykseesi; Sisään, ulos, sisään, ulos.

Lisää aikaa muutaman päivän välein, kunnes saavutat sisäisen rauhasi 🙏

Yhteenveto

Itsekuri on tärkeä taito, ja jokaisen tulisi tehdä parhaansa sen kehittämisessä. Sen avulla sivuutat hetkelliset mielihalut, jotka eivät vie sinua yhtään lähemmäs pitkän aikavälin tavoitteitasi. Joskus jopa päinvastoin.

Kuten minkä tahansa uuden taidon opettelussa, alku on aina hankalaa. Älä siis lannistu repsahduksista, vaan tunnista, mikä meni vikaan, opi siitä ja nouse takaisin satulaan.

Kun pidät itsesi kurissa riittävän pitkään, siitä, mikä aiemmin vaati huomattavan paljon itsekuria tulee lopulta tapa ja se tapahtuu automaattisesti.

Jokaisen elämässä on joskus vaahtokarkkeja, mutta muista, että odottaminen palkitaan tuplana!

Hallitse mielesi, tai se hallitsee sinua.
Horatius

Kiitos kun luit artikkelin! Kerro kommenteissa, mikä asia vaatii sinulta itsekuria?