Näin parannat opiskelumotivaatiotasi: 7 tehokasta vinkkiä

Kaikki tietävät sen tunteen, kun motivaatio on täysin nollassa, eikä millään jaksaisi nousta ylös sängystä. Ei millään jaksaisi lukea kokeisiin, vaikka koe lähestyy.

Älä panikoi. Mitä enemmän panikoit, sitä vaikeampaa aloittamisesta tulee.

Jos löydät itsesi edellä mainitun kaltaisesta tilanteesta, olet oikeassa paikassa. Alla on esitettynä 7 tehokasta vinkkiä sekä 6 bonusvinkkiä, siitä kuinka löydät motivaatiosi uudelleen. Aloitetaan!

1. Nuku tarpeeksi

Kaikki tietävät, että uni on ensiarvoisen tärkeää. Jos et nuku yöllä tarpeeksi, heräät aamulla (tai vasta iltapäivällä) väsyneenä ja kiukkuisena ilman motivaatiota. Sen sijaan hyvin nukutun yön jälkeen heräät virkeänä ja valmiina uuteen päivään.

Bonus: älä torkuta! Ei vain sen takia, että joudut joka tapauksessa heräämään jonkin ajan kuluttua, mutta ajattele sitä näin: sängystä nouseminen on päivän ensimmäinen tehtävä. Torkuttaminen tarkoittaa, että epäonnistuit siinä. Jos epäonnistut päivän ensimmäisessä haasteessa, miten loppupäiväkään voi mennä hyvin? Ei kovin motivoivaa, eihän?

2. Mieti, mikä motivoi sinua

Motivaatio on parasta silloin, kun se tulee sisältä. Mieti, minkä takia haluat käyttää aikaa opiskeluun. Kirjoita motiivisi paperille ja laita se näkyvälle paikalle, josta näet sen joka aamu. Esimerkiksi puhelimen taustakuva tai sängynpääty ovat hyviä paikkoja.

Jos sinulla on vaikeuksia löytää motiivejasi, tässä on lista, joka saattaa helpottaa:

  • Haluan oppia lisää ja kehittää itseäni
  • Se on tärkeää jatko-opintojeni kannalta
  • Haluan päästä unelmieni ammattiin
  • Haluan näyttää niille, jotka epäilivät minua
  • Haluan tietää, että ainakin yritin
  • En halua, että kadun aikaansaamattomuuttani myöhemmin

Kun motivaatiosi on koetuksella, lue listasi uudelleen.

Bonus: visualisoi tavoitteesi. Jos haluat esimerkiksi lääkäriksi kuten minä, kuvittele itsesi lääkärintakki päällä pelastamassa ihmishenkiä sairaalassa. Kun teet tämän ennen läksyjen tekoa tai kokeisiin lukemista, se antaa sinulle kunnon motivaatioboostin, ja tiedät, että kova työsi palkitaan.

3. Positiivinen ryhmäpaine

On olemassa negatiivista ryhmäpainetta ja positiivista ryhmäpainetta. Näistä ensiksi mainittu voi viedä motivaatiotasi muualle, mutta positiivinen ryhmäpaine sen sijaan voi auttaa sinua pysymään motivoituneena.

Se voi myös luoda motivaatiota, jos sinulla ei sitä ole. Sovi kokeisiinlukutreffit kavereidesi kanssa. Ei vain siksi, että voitte motivoida toinen toisianne, mutta se myös luo ulkoisen paineen, joka pakottaa sinut opiskelemaan. Kun tiedät, että kaverisi odottavat sinun opiskelevan heidän kanssaan, et halua tuottaa heille pettymystä.

4. Jaa tehtäväsi pienempiin osiin ja pidä taukoja

Ensinnäkin tällä tavalla voit huijata aivojasi tehtävän koosta. On paljon helpompaa “kirjoittaa esseetä parin kappaleen verran kahdenkymmenen minuutin ajan” kuin “kirjoittaa tuhannen sanan pohtiva essee retoriikan merkityksestä viestinnässä”.

Toiseksi se saattaa helpottaa oppimista. Muistijälki syntyy, kun hermosolut verkostoituvat uusilla tavoilla, ja jotta muutokset olisivat pysyviä, niiden täytyy antaa prosessoida saatua dataa hetken aikaa. Sen takia säännöllinen tauottaminen saattaa helpottaa oppimista.

Bonus: käytä Pomodoro-tekniikkaa helpottamaan tauottamista ja osiin jakamista. Lyhyesti selitettynä se tarkoittaa ajastimen asettamista tietyksi ajaksi, jonka jälkeen pidetään lyhyt tauko. Näitä sessioita toistetaan tarvittaessa.

Olen kirjoittanut aiheesta kattavan artikkelin. Käy lukemassa se, jos tekniikka ei ole sinulle tuttu. 

5. Tee opiskelusta hauskaa

Kenelläkään ei ole motivaatiota tehdä jotain, josta ei pidä. Sen takia voit yrittää tehdä opiskelusta hauskempaa – tai edes vähemmän tylsää. Voit esimerkiksi vaihtaa opiskeluympäristöäsi tai opiskella kaverin kanssa.

Bonus: tee opiskelusta välineurheilua. Osta vaikka kauniin värisiä kyniä tai hieno vihko, jonka kannessa on inspiroiva teksti. On paljon mukavampaa tehdä läksyt kauniiseen ja värikkääseen vihkoon, kuin tuijottaa tylsää harmaata paperia. Osta jotain, josta pidät ja joka saa sinut innostumaan.

6. Suunnittele päiväsi etukäteen

Yksi motivaation tappaja voi olla, ettei tiedä mitä pitäisi päivän aikana tehdä. Tai periaatteessa tiedät, että jotakin olisi tehtävä, mutta ilman konkreettista To-do -listaa katsot koko päivän Netflixiä.

Sen takia haluan, että mietit kolme asiaa, jotka haluat saavuttaa huomenna. Kun olet valmis, käy kirjoittamassa ne alas kommentteihin. Nyt sinulla on konkreettinen lista ja tiedät mitä sinun tulee tehdä, etkä voi luistaa siitä.

Bonus: kirjoita To-do -listaasi myös yksi asia, jota tykkäät tehdä. Se voi olla esimerkiksi lempikirjasi lukemista tai koiran kanssa ulkoilua. On hyvin vaikeaa herätä motivoituneena, kun tietää, että edessä on vain tylsiä asioita.

7. Aloita

Tämä on se kaikista vaikein kohta, mutta kun saat tehtävän aloitettua, on sen jatkaminen helpompaa. Kun saat “moottorin käyntiin”, huomaat ettei tehtävä olekaan niin paha. Parhaassa tapauksessa saattaa käydä niin, että tehtävän lopettaminen on vaikeampaa kuin sen aloittaminen.

Aloittaminen vaatii melko paljon itsekuria, mutta onneksi on tapoja kehittää sitä. Voit lukea postaukseni kyseisestä aiheesta täältä.

Bonus: laita kaikki tarvittavat välineet valmiiksi esille. Tämä muistuttaa sinua tehtävän aloittamisesta ja tekee siitä helpompaa.

It is easier to resist at the beginning than at the end.
-Leonardo da Vinci

Yhteenveto

Jokainen kärsii joskus motivaation puutteesta, ja se on okei. Älä oleta, että olisit sataprosenttisen motivoitunut opiskelemaan joka ikinen päivä.

Tärkeämpää on, ettei jokainen päivä mene sängyn pohjalla maatessa. Tärkeää on myös, että tunnistat tilanteesi ja koetat korjata sen. Sen takia kirjoitin tämän artikkelin.

Nyt haluan, että kirjoitat ne kolme asiaa tuonne kommentteihin, jotka haluat huomenna saavuttaa, ellet ole sitä jo tehnyt. Myös minä kirjoitan omani sinne.

P.S. Jos pidät inspiroivista sitaateista (kuka ei pidä?), seuraa minua Instagramissa! Postaan joka arkiaamu motivoivan sitaatin, joka siivittää sinut uuteen päivään.

P.P.S. Jos artikkelista oli sinulle hyötyä, auta muita ja jaa se kavereillesi! Kiitos!