Näin teet opiskelusta hauskaa (tai edes vähemmän tylsää)

Opiskelu on tylsää. Kaikkihan sen tietävät.

Kun pitäisi esimerkiksi kirjoittaa pohdiskeleva essee retoristen tehokeinojen merkityksestä romantiikan ajan kirjallisuudessa, mieleen alkaa tulvia miljoonia mielenkiintoisempia ajatuksia. Kuten benji-hyppääminen tai nurmikon kasvuvauhdin mittaaminen.

Opiskelu ei varmaankaan ikinä tule olemaan mielipuuhaasi, mutta onneksi on joitain tapoja, joiden avulla siitä voi tulla edes vähän mielekkäämpää. Tässä on 6 vinkkiä, joiden avulla teet opiskelusta hauskempaa.

1. Ole kiinnostunut

Tämä lienee itsestäänselvää, mutta mielenkiintoiset asiat… noh.. kiinnostavat meitä ja opimme mielellämme niistä lisää. Varmaankin jokaisella on joku lempiaine, jonka tunteja odottaa innolla. Kaikkien aineiden ei kuitenkaan tarvitse olla lemppareitasi, mutta koeta löytää edes jotain mielenkiintoista jokaisesta aineesta.

Tässä asiassa opettajilla on merkittävä rooli. Hyvä opettaja tietää paljon omasta alastaan, mutta loistava opettaja osaa innostaa oppilaita ja tehdä jopa retorisista tehokeinoista kiinnostavaa.

Jokainen tietää jonkun opettajan, joka monotonisella äänellään lukee asian suoraan oppikirjasta. Hän saattaa tietää kaiken aiheestaan, mutta ei ole kovinkaan innostava.

Onneksi innoitusta voi etsiä myös muualta. Esimerkiksi kirjat, dokumentit, podcastit, Youtube-kanavat ja tiedelehdet voivat sytyttää mielenkiinnon kipinän. Minulle henkilökohtaisena innoittimena biologiaan ja luonnontieteisiin ovat toimineet National Geographicin loistavat artikkelit ja televisio-ohjelmat.

There are no boring subjects, only disinterested minds
-G.K. Chesterton

2. Kasvun asenne

Kummalla tavalla suhtaudut huonoon arvosanaan:

  1. ”Voi v*ttu en ikinä osaa mitään!”
  2. ”Harmittaa, mutta nyt tiedän, missä tarvitsen harjoitusta ja ensi kerralla menee paremmin”

Vaihtoehtoa 1 kutsutaan muuttumattomuuden asenteeksi ja jälkimmäistä kasvun asenteeksi. Arvaatko jo, kumpi näistä on parempi tapa?

Carol Dweck on yhdysvaltalainen psykologian professori, joka on tutkinut paljon oikeanlaista asennoitumista. Hänen mukaansa muuttumattomuuden asenteen omaavat opiskelijat ovat kiinnostuneita vain, kun he saavat hyviä tuloksia. Ongelmat taas lannistavat heidät täysin.

Sen sijaan kasvun asenteella mielenkiinto ja jaksaminen pysyvät yllä vaikeinakin aikoina.

Seuraavan kerran kun saat huonon numeron kokeesta, älä ajattele, että “en osaa”. Sen sijaan sano itsellesi, että “en osaa, VIELÄ”, kuten Dweck kehottaa TED-talkissaan

Sovella tätä opiskeluusi ja ajattele sitä ainutlaatuisena mahdollisuutena oppia jotain uutta ja jännittävää, äläkä pakollisena suorittamisena. Näin siitä tulee paljon miellyttävämpää.

3. Oikeanlainen ja vaihteleva opiskeluympäristö

Häiriötön huone ja ergonominen tuoli ovat ilmiselviä asioita, mutta on muitakin tapoja parantaa opiskeluympäristöäsi.

Jos et kestä täyttä hiljaisuutta, kuuntele hyvää musiikkia samalla. Valitse kuitenkin sellainen soittolista, joka ei vie huomiotasi muualle. Esimerkiksi elokuvien soundtrackit ovat loistavia tähän tarkoitukseen; ne ovat suunniteltu viihdyttäviksi, mutta eivät häiritse keskittymistä.

Toinen vaihtoehto on opiskella täysin toisessa paikassa, kuin yleensä. Ota tietokone mukaan, ja lähde lempikahvilasi nurkkaukseen opiskelemaan. Tai mene vaikka läheiseen metsään puun juurelle – tai latvaan… miten vain haluat.

4. Kaverin kanssa opiskelu

Kaverin kanssa opiskelu voi olla mukava tapa tehdä opiskelusta hauskempaa, mutta väärin tehtynä se voi olla erittäin riskialtista. Jompikumpi päätyy aina näyttämään toiselle uusimman kissavideon, ja sen jälkeen paluuta ei ole. Tämän takia kannattaakin vaikka kaverin kanssa esimerkiksi, että kännykät jätetään huoneen ulkopuolelle ja ensimmäinen, joka eksyy pois aiheesta, on euron velkaa.

5. Palkitse itseäsi

Vasta kurssin lopussa häämöttävä hyvä numero on hyvä palkinto jo itsessään, mutta se saattaa olla liian kaukana, jotta se motivoisi tarpeeksi. Aivot tunnetusti ovat kärsimättömiä ja hamuavat välittömiä palkintoja. Tarjoa niitä siis itsellesi.

Voit esimerkiksi luvata itsellesi, että kun olet lukenut kaksi tuntia, saat katsoa yhden jakson uudesta Orange Is the New Black -kaudesta. Tai saat syödä jäätelön, kun osaat kaksikymmentä ruotsin sanaa.

Yksi mielestäni ovela keino on antaa vanhempiesi takavarikoida puhelimesi ja pyytää heitä tenttaamaan opiskelemaasi. Saat puhelimen takaisin, kun läpäiset testin.

6. Intervallit

Jos opiskeltavaa on paljon, se kannattaa jakaa pienempiin paloihin. Tapa, jota itse käytän, kutsutaan Pomodoro-tekniikaksi. 

Lyhyesti selitettynä Pomodoro-tekniikka tarkoittaa urakan jakamista esimerkiksi 25 minuutin sessioon, jonka jälkeen on viiden minuutin tauko. Tämä toistetaan muutaman kerran, jonka jälkeen pidetään pidempi tauko. On tärkeää, että sen kahdenkymmenviiden minuutin aikana ei tehdä mitään muuta kuin keskitytään aiheeseen.

Aikaa voi tietenkin vaihdella, mutta sen ei kannata olla liian pitkä. Itse en aina edes aseta mitään tiettyä aikaa, vaan yksi sessio kestää yhden kappaleen opiskelun verran. Sen jälkeen pidän viiden minuutin tauon, jonka aikana käyn esimerkiksi juomassa vettä tai ulkona haukkaamassa happea.

Sosiaalista mediaa en suosittele avaamaan, koska jostain syystä se viisikin minuuttia muuttuu itseään ruokkivaksi pyörteeksi, joka imaisee syövereihinsä.

Olen kirjoittanut Pomodoro-tekniikasta kokonaisen ja tarkemman artikkelin, jonka suosittelen lukemaan.

Yhteenveto

Tässä oli kuusi vinkkiä, joiden avulla voit yrittää tehdä opiskelusta hauskempaa. Olen itse todennut kaikki toimiviksi, mutta siltikään 150 sivuisen fysiikan kirjan pänttääminen ei ole lempipuuhaani. Eikä se edes haittaa. Se on jotain, joka jokaisen on vain tehtävä.

Jäikö listasta puuttumaan jotain? Onko sinulla joku muu tapa, jolla teet opiskelusta hauskempaa. Kerro se kommenteissa!