Onko unirytmi sekaisin? Näillä vinkeillä korjaat sen helposti

Lähiaikoina jokaisessa koulussa toistuu tuttu loman jälkeinen ilmiö: tyhjäkatseiset zombit laahustavat pitkin koulun käytäviä huutaen korvia riistävää valitustaan: “Mua väsyttääää!”.

Tilanne on tuttu valitettavan monelle oppilaalle. Koko loma on tullut valvottua aamuyöhön asti ja nyt on unirytmi sekaisin. Onneksi on tapoja korjata sekaisin oleva unirytmi, jotta kouluun palaaminen ei olisi niin tuskallista. Aloitetaan!

Herää aikaisin

Kun unirytmi on sekaisin, sen korjaaminen kannattaa – vastoin joitain harhaluuloja – aloittaa aamusta. On paljon helpompaa pakottaa itsensä aikaisemmin hereille, kuin aikaisemmin nukkumaan.

Oletetaan, että viime aikoina olet mennyt nukkumaan viideltä aamulla ja herännyt yhdeltä iltapäivällä.

Sen sijaan, että menisit sänkyyn esimerkiksi kahdeltatoista illalla, laita herätys soimaan vaikka yhdeksältä aamulla. Sinua todennäköisesti väsyttää todella paljon, ja se on hyvä asia – kunhan et nukahda uudestaan.

Aikaisen herätyksen takia sinua alkaa väsyttää aikaisemmin illalla. Näin unirytmi aikaistuu kuin itsestään.

Tämän jälkeen alat porrastetusti aikaistamaan herätystä esimerkiksi puoli tuntia kerrallaan; huomenna laitat herätyksen puoli yhdeksäksi ja sitten kahdeksaksi. Muista, että sänkyyn kannattaa mennä vasta, kun sinua alkaa väsyttää.

Älä pilaa korjausprosessia

Unirytmiä korjatessa on syytä välttää tiettyjä vaaranpaikkoja, jotka voivat pilata koko prosessin.

Ensiksikin väsymyksen tunnetta täytyy riittää iltaan asti, jotta unirytmi lähtee aikaistumaan. Tämän takia on tärkeää, ettet ota päiväunia.

Tai jos välttämättä koet tarvitsevasi nokoset, niin ne saisivat olla korkeintaan parikymmentä minuuttia ja ennen neljää, jotta ne eivät vaikuttaisi  yöuniin.

Yksi hyvä kikka on juoda kuppi kahvia ennen nokosia, sillä kofeiinin maksimivaikutus näkyy vasta puolen tunnin jälkeen. Päiväunien jälkeen heräät uudestaan virkeänä.

Toiseksi on hyvä muistaa pitää unirytmi säännöllisenä – myös viikonloppuisin. Ei siis kannata kukkua yömyöhään ja nukkua myöhään vain “koska on viikonloppu”. Tästä syntyy helposti itseään ruokkiva kierre, ja koko ruljanssi alkaa alusta heti ensimmäisen kouluviikon jälkeen.

Kolmanneksi kannattaa kiinnittää huomiota unen laatuun. Vaikka olisitkin nukkunut tarpeeksi pitkät yöunet, saattaa seuraavana päivänä väsyttää unen huonon laadun takia. Muista siis mm. nämä unen laatuun vaikuttavat perusjutut:

  • Elektronisten laitteiden sininen valo. Eli ei puhelinta tai telkkaria makuuhuoneeseen!
  • Liian raskas iltapala tai rasittava liikunta liian myöhällä vaikeuttavat nukahtamista.
  • Rauhoittuminen ja iltarutiini ennen nukkumaanmenoa.
  • Hiljainen ja pimeä makuuhuone

Yhteenveto

Uni on erittäin tärkeää opiskelijalle. On tutkittu, että univaje vaikuttaa itsekuriin. Se on keskeistä myös opiskelumotivaation kannalta. Kannattaa siis alkaa aikaistamaan herätystä ja mennä nukkumaan, kun väsyttää.

Jos koet, että artikkelista oli apua, jaa se alla olevilla namiskoilla! Kiitos 🙂 

Tuudittaako kuppi kuumaa kaakaota sinut uneen, vai rentoudutko lukemalla kirjaa? Kerro kommenteissa oma vinkkisi nukahtamisen helpottamiseen!