Näin opiskelet sanastoa fiksusti ja kasvatat sanavarastoasi

Sanaston pänttääminen on varmaankin se kaikista tylsin osio uuden kielen opiskelussa. Monilla se tarkoittaa sanakokeeseen kertaamista kymmenen minuuttia ennen koetta siten, että silmät vain liikkuvat sanojen yli.

Lienee sanomattakin selvää, että se ei ole kovin tehokas tapa sanojen opetteluun.

Tässä artikkelissa kerron sinulle:

 • kuinka pänttäät fiksusti ja muistat enemmän
 • kuinka kasvatat sanavarastoasi

Pitemmittä puheitta, tässä on yhteensä 11 vinkkiä vieraan kielen sanaston opetteluun!

Pänttää fiksusti ja muista enemmän

Sanojen pänttääminen ei välttämättä ole se kielen opiskelun mieluisin osio, mutta onneksi on tapoja, joiden avulla teet siitä tehokkaampaa ja mahdollisesti mukavampaa.

1. Kertaa, kertaa, kertaa

Vieraan kielen opiskelu

Ylläoleva kuvaaja kuvaa muistijäljen haihtumista ajan mittaan. Sen on koonnut kuuluisa psykologi Hermann Ebbinghaus, joka opetti itselleen täysin merkityksettömiä tavuja ja mittasi niiden oppimiseen kuluvan ajan.

Kuvaajasta nähdään, että ainoastaan yksi kertauskerta ei riitä, vaan niitä tarvitaan useampi. Aivosolujen väliset yhteydet vahvistuvat, kun opetellut sanat palautetaan mieleen säännöllisesti, ja sanat siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin. Ebbinghausin tutkimusten mukaan tähän tarvitaan neljä kertauskertaa.

Kertaamisen ei tarvitse tapahtua päivittäin, vaan sen voi – kokeen ajankohdasta riippuen – hajauttaa pidemmällekin ajalle.

Pääasia kuitenkin on, että kerrataan tarpeeksi monta kertaa.

Kertaus on opintojen äiti.

2. Kertaa monipuolisesti

kielten ja sanaston opiskelu

Sanaston opiskelussa kannattaa toistaa sanoja mahdollisimman monta kertaa ja monin eri tavoin.

Erään lähteen mukaan, jos:

 • kuulet sanat, mieleen jää 20%
 • näet sanat, mieleen jää 30%
 • sekä näet että kuulet, mieleen jää 50%
 • näet, kuulet ja toistat, mieleen jää 70%
 • teet kaikki edellä mainitut ja vielä kirjoitat sanat, mieleen jäävät lähes kaikki.

Itse suhtaudun hiukan kriittisesti sanojen muistamisprosentteihin, mutta pääperiaate kuitenkin pätee; mitä enemmän ja monipuolisemmin toistat opeteltavia sanoja, sitä enemmän mieleen niitä jää.

3. Suomenna kirjan kappaleet

Ennen kuin kurkkaat kappaleen lopussa olevaan sanastoon, lue teksti ensin ja yritä löytää punainen lanka. Mistä tekstissä on kyse?

Jos/kun vastaan tulee vieraita sanoja, alleviivaa ne ja jatka lukemista. Älä takerru niihin. Vasta kun olet lukenut koko tekstin ja saanut yleiskäsityksen siitä, palaa takaisin alleviivattuihin sanoihin ja yritä miettiä niiden merkitys. Tämän jälkeen voit kurkata sanastoon

4. Muodosta hauskoja muistisääntöjä

Kokeile muodostaa vaikeista sanoista hauskoja muistisääntöjä itsellesi.

Esimerkiksi sana zucchini (kesäkurpitsa) kuulostaa samalta kuin suu kiinni. Tästä voisi muodostaa mielikuvan, jossa joku mussuttaa kesäkurpitsaa suu auki, ja hänelle huudetaan: ”suu kiinni!”

Muistisäännöt voivat olla aivan päättömiäkin. Mitä oudompi ja hassumpi, sitä paremmin se yleensä jää mieleen.

5. Käytä muistikortteja

Muistikorttien käyttö kielten opiskelussa

Muistikorteilla eli flashcardeilla opiskelu soveltuu lähes erinomaisesti vieraan kielen sanojen opiskeluun. Ainoa ongelma vain on, että kortteja tarvitaan yhtä monta kuin opiskeltavia sanoja on.

Monet myös saattavat käyttää muistikortteja tavalla, joka ei ole kovin tehokas. Käy siis lukemassa artikkelini muistikorttien oikeaoppisesta käytöstä.

Tiivistetysti muistikorteilla opiskelu tapahtuu siten, että sanat, jotka osataan laitetaan omaan pinoonsa. Vastaavasti sanat joiden kanssa oli vaikeuksia laitetaan omaansa. Kun olet käynyt kaikki kortit läpi, käy seuraavaksi vaikeat sanat läpi niin kauan, kunnes osaat ne. Tämän jälkeen pidä tauko ja toista uudelleen.

Mielestäni yksi nerokas tapa soveltaa flashcardeja,  on kirjoittaa sana Post-it-lapulle, ja liimata lappuja ympäri taloa. Tällä tavalla kertauskertoja tulee huomaamatta yllättävän paljon, kun kuljet ympäri taloa.

Sähköiset flashcardit

Jos et jaksa tai halua tehdä itse paperisia kortteja, voit käyttää myös netistä löytyviä muistikorttiohjelmia. Ne saattavatkin soveltua paremmin tähän tarkoitukseen, sillä niitä saa tehtyä nopeasti ja netistä löytyy valmiita sanalistoja yleisimpien koulukirjojen kappaleista.

Varmaankin kaikista tunnetuin (ja yksi parhaimmista) on Quizlet. Siinä on myös monia muita pelillisiä tapoja kerrata sanoja. Siellä on myös paljon valmiita sanastokortteja monista oppikirjoista.

Toinen yleinen ohjelma on Anki. Erittäin iso plussa siinä on, että se käyttää algoritmia aikavälikertaukseen eli se näyttää vaikeita sanoja useammin.

Muita hyviä vaihtoehtoja näille ovat mm. Tinycards, Cram, StudyBlue, Flashcards+ ja Brainscape.

6. Jaa sanat ryhmiin

Sen sijaan, että opettelisit 50 satunnaista sanaa yksitellen, jaa ne pienempiin esimerkiksi viiden sanan ryhmiin, ja opettele sanat ryhmittäin. Voit luokitella sanat monilla tavoin, esimerkiksi:

 • sanaluokittain
 • aihepiireittäin
 • synonyymeinä
 • vastakohtina

Laajenna sanavarastoasi

Sanavaraston laajentaminen ja kasvattaminen

Laaja sanavarasto on olennainen osa hyvää kielitaitoa. Seuraavaksi annan 5 vinkkiä sanavaraston kasvattamiseen.

1. Keksi lisää saman aihepiirin sanoja

Kun vastaan tulee uusi sana, voit itse keksiä lisää samaan aiheeseen kuuluvia sanoja. Esim. sairaala → sairaanhoitaja → lääkäri → potilas.

Adjektiiveista voit keksiä esimerkiksi synonyymejä tai vastakohtia.

Hyvä tapa jäsennellä sanoja on esimerkiksi pienen miellekartan tekeminen.

2. Ajattele vieraalla kielellä

Tämä on mielestäni erinomainen tapa kasvattaa sanavarastoa sekä lisätä itsevarmuutta kielen puhumiseen.

Itse tein saksaa opiskellessani siten, että aina kun näin jonkun esineen, käänsin sen mielessäni saksaksi. Jos en tiennyt sanaa, kirjoitin sen ylös ja katsoin myöhemmin netistä.

Ajan myötä sanoja voi kertyä hyvinkin paljon.

3. Lue vieraalla kielellä

Tämä ei vain kasvata sanavarastoa, mutta myös parantaa luetun ymmärtämistä.

Jos olet vasta aloittanut kielen opiskelun, aloita lukeminen lastenkirjoista. Esimerkiksi jos opiskelet ruotsia, Muumi-kirjat ovat viihdyttäviä ja helppolukuisia kirjoja aloittelijalle.

Kirjojen lisäksi suosittelen lukemaan myös uutisia. Näin kasvatat sanavarastoasi ja pysyt samalla kärryillä maailman menosta.

4. Katso leffoja ilman teksityksiä

Tämä on varmaankin miellyttävin tapa opiskella vierasta kieltä. Voit esimerkiksi seurata ulkomaalaisia tubettajia tai katsoa elokuvia ilman tekstityksiä.

Seuraavan kerran, kun vanhempasi käskevät lopettamaan Netflixin katselun, voit sanoa, että olet laajentamassa sanavarastoasi 😉

5. Opettele yksi uusi sana päivässä

Sanakirja Merriam-Webster julkaisee nettisivuillaan päivittäin päivän sanan. Esimerkiksi tämän päivän (3.12) sana on circumvent.

Päivässä yhden sanan opetteleminen kasvattaa sanavarastoasi hitaasti, mutta varmasti.

Yhteenveto

Sanaston pänttääminen ei välttämättä ole se kaikista mukavin osa vieraan kielen opiskelussa. Se kuitenkin on välttämätöntä kielen oppimisen kannalta.

Olennaisinta sanojen opettelussa on kertaaminen. Muista siis, että viime hetken paniikkikertaus ei kannata.

Toivottavasti tästä artikkelista oli sinulle apua. Kerro kommenteissa, millä tavalla sinä opiskelet sanastoa!