Näin teet läksyt nopeammin ja tehokkaammin!

Kuinka usein huomaat

 1. tuijottavasi koulutehtävää vielä yömyöhällä, vaikka aloitit sen tekemisen jo tunteja sitten,
 2. stressaavasi koulutehtävien tekemisestä, koska sinulla ei yksinkertaisesti ole aikaa tehdä niitä (osittain, koska aikaa kuluu viivyttelyyn),
 3. muuten vain tuskailevasi läksyjen ja/tai muiden koulutehtävien tekemisessä?

Jos yksikään ylläolevista väitteistä tuntui turhankin tutulta, sinua saattaisi kiinnostaa erään nuoren miehen, Teddyn, tarina.

Teddy oli Harvardin yliopiston kunnianhimoisimpia ja menestyneimpiä oppilaita. Raastavan koulutyön ohella hänellä oli lukuisia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita kuten nyrkkeily, paini, tanssiminen, runot ja naturalismi (älä sekoita naturismiin).

Kaikesta tästä huolimatta Teddy suoriutui lähes jokaisesta kurssistaan luokkansa parhaana. Tämä onnistui hänen rankka työ vaatii rankat huvit –ajattelutapansa ansiosta; hän ei opiskellut ajallisesti kovinkaan paljon, mutta sitäkin kovemmin ja tehokkaammin! Hän ei snäppäillyt kavereiden kanssa tai tarkistanut Instagramiansa, vaan oikeasti keskittyi vain opiskeluun.

Tämä strategia ilmeisesti toimi, sillä hän valmistui Harvardista ja nousi pian yhdeksi Yhdysvaltain tunnetuimmista presidenteistä! Hänhän oli tietenkin Theodore “Teddy” Roosevelt.

Toisin kuin voisi luulla, Teddy ei opiskellut ajallisesti paljon, mutta korvasi sen sitäkin intensiivisellä keskittymisellä ja tehokkuudella.

Tässä artikkelissa kerron, kuinka sinä pystyt samaan! (Ei Yhdysvaltain presidentiksi nousemiseen, vaan koulutehtäviin kuluvan ajan lyhentämiseen ja tehokkaampaan opiskeluun!) Aloitetaan:

1. Aseta itsellesi tiukka deadline ja ALOITA

Parkinsonin lain mukaan “työ täyttää sille varatun ajan”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lyhytkin, sanotaan vaikka puolen tunnin, tehtävä venyy kestämään koko loppuillan ajan.

Tämän estämiseksi kirjan Deep Work kirjoittanut Cal Newport suosittelee valitsemaan kaikista tärkeimmän tehtävän, arvioimaan kuinka kauan sen tekemisessä kestää ja sitten asettamaan itselleen deadlinen, joka on reilusti sen alapuolella.

Jotta tehtävä valmistuisi ajoissa, sinun tulee keskittyä ainoastaan käsillä olevaan tehtävään! Ei kännykän näpräämistä, Instagramin selaamista tai jääkaapilla ramppaamista. Tähän avuksi sopii esimerkiksi Pomodoro-tekniikka.

Erittäin intensiivinen työskentely saattaa aluksi olla henkisesti raskasta, joten aloita varovaisesti ja tarkkaile vointiasi. Muista kuitenkin olla rehellinen itsellesi! Oletko oikeasti uupunut vai ainoastaan laiska?

2. Tee kunnon muistiinpanot koulussa

Tämä vinkki sopii erityisesti luonnontieteiden laskutehtäviin, jotka opettajat opettavat asian yleensä muutaman esimerkkitehtävän avulla.

Sen sijaan, että vain seuraisit kun opettaja ratkaisee tehtävän, ota muistiinpanoja. Kirjoita kaikki vaiheet vihkoosi, jotta tiedät kotonakin, miten tehtävä pitäisi ratkaista. Äläkä kirjoita pelkästään numeroita, vaan täydennä ja selkeytä niitä tekstillä.

Näin sinulla ei tuhraannu aikaa oppikirjan selaamiseen, vaan sinulla on ratkaisu vaihe vaiheelta valmiina vihkossasi.

3. Aloita vaikeimmista tehtävistä, mutta siirry nopeasti helpompiin

Älä jää jumittamaan tuntikausiksi vaikeaan tehtävään, vaan tee kuten professori Barbara Oakley kehottaa tekemään kirjassaan A Mind for Numbers:

 1. Silmäile tehtävät läpi ja aloita niistä, jotka tuntuvat vaikeimmilta
 2. Jos et pääse eteenpäin parissa minuutissa, hyppää seuraavaan helpompaan tehtävään. Kun olet saanut (muutaman) helpon tehtävän tehtyä, palaa takaisin vaikeampaan tehtävään. Nyt sen pitäisi olla helpommin ratkaistavissa.

Oakleyn mukaan menetelmä perustuu aivojen kahteen erilaiseen tapaan ajatella: focused mode (keskittynyt ajattelu) ja diffuse mode (hajanainen ajattelu).

Keskittyneessä ajattelussa nimensä mukaisesti keskitytään aktiivisesti käsillä olevaan ongelmaan ja pohditaan sen ratkaisua.

Sen sijaan hajanaisessa ajattelussa annetaan alitajunnan työskennellä ongelman parissa samalla, kun keskitytään johonkin helpompaan tehtävän – tai vaihtoehtoisesti mielen annetaan vain vaellella.

Jos olet koskaan huomannut, että vastaus pulpahtaa päähäsi aivan yhtäkkiä, vaikka et ole edes ajatellut sitä, saat kiittää siitä hajanaista ajattelua. Kun alitajunnan annetaan vähän aikaa pallotella ideoilla, jossain vaiheessa palaset loksahtavat paikoilleen ja vastaus löytyy.

4. Eliminoi häiriöt

Oletko koskaan miettinyt, kuinka suuri osa läksyjen tekoajasta kuluu kaikkeen muuhun kuin itse tehtävien tekoon?

Valitettava tosiasia on, että jatkuvasti vieressä piippaavat telekommunikaattorit vievät liiankin helposti fokuksen läksyistä itseensä. Tämän takia lyhyeenkin tehtävään saattaa mennä moninkertainen aika.

Ongelman ratkaisemiseksi suosittelen:

 • Laittamaan kännykän lentotilaan tai jättämään kokonaan muualle, TAI
 • Asentamaan puhelimeen keskittymistä helpottavan sovelluksen. Hyviä ja suosittuja äppejä ovat esimerkiksi Forest ja Tide.

5. Tee tehtävät niitä varten tarkoitetussa paikassa

Älä tee tehtäviä sängyllä tai lattialla. Sen sijaan tee ne nimenomaan opiskeluun tarkoitetussa paikassa, yleensä työpöydän ääressä.

Ensinnäkin lattialla ja sängyssä olet huonossa asennossa, mikä voi aiheuttaa ongelmia.

Toiseksi, jos teet läksyjä sängyssä, aivosi saattavat assosioida sängyn – ja lattiankin, jos nukut lattialla – nukkumiseen, minkä takia sinua voi alkaa väsyttämään. Ja näin läksyjen teko viivästyy nokkaunien verran.

6. Palkitse itsesi

Aivot rakastavat palkintoja! Läksyjen teko ei ole aina kivaa, mutta senkin kestää edes hiukan paremmin, kun lopussa siintää dopamiiniryöppy esimerkiksi Netflixin parissa.

Pidä tämä mielessäsi: mitä nopeammin teet tehtävät, sitä nopeammin ne ovat alta pois.

Bonus! Kokeile näitä ekstravinkkejä:

 • Kuuntele musiikkia. Mieluiten sellaista, jossa ei ole sanoja kuten klassista musiikkia tai jazzia.
 • Ota kaikki välineet valmiiksi. Näin keskittymisesi ei herpaannu ja aikaa tuhlaannu, kun alat etsimään kynää tai tarvitsemaasi monistetta.
 • Tee läksyt heti, kun pääset koulusta. Näin niiden tekeminen ei jää iltaan.
 • Pidä tarvittaessa taukoja. Sinun ei ole pakko työskennellä neljä tuntia putkeen, vaan on hyvä nousta välillä ylös.
 • Jos huomaat ajattelevasi ihan jotain muuta, kuin käsillä olevaa tehtävää, kirjoita se paperille ylös. Näin voit hyvillä mielin jatkaa tehtävien tekoa tietäen, että voit palata asiaan myöhemminkin.
 • Käytä kaikki luppoaika hyödyksi. Esimerkiksi hyppytunneista ja koulumatkoista (bussilla) kertyy yllättävän paljon aikaa läksyjen tekoon. Näin sinulla jää vähemmän tehtäviä kotiin.

Yhteenveto

Läksyjen tekeminen – ja muiden koulutehtävien, kuten esseiden kirjoittaminen – on jokaista vastassa valitettavan usein. Muutamien niksien avulla niihinkin kuluvaa aikaa voi huomattavasti pienentää laadun siitä kuitenkaan kärsimättä.

Tässä vielä nopea kertaus esittämistäni vinkeistä:

 1. Aseta tiukka deadline
 2. Tee kunnon muistiinpanot koulussa
 3. Aloita vaikeimmista tehtävistä, mutta siirry nopeasti helpompiin
 4. Eliminoi häiriöt
 5. Tee tehtävät niitä varten tarkoitetussa paikassa
 6. Palkitse itsesi

Mitä mieltä olet läksyistä? Hyödyllisiä vai ajanhukkaa? Kerro kommenteissa!

P.S. Jos luulet, että artikkelista olisi hyötyä kavereillesi, jaa se alla olevilla namiskoilla. Kiitos!