Tällainen on hyvä uudenvuodenlupaus + 5 vinkkiä sen pitämiseen

Uusi vuosi, uusi minä. Näin ajattelee moni, ja tekee uudenvuodenlupauksen.

Kuitenkin neljä viidestä rikkoo lupauksensa jossain vaiheessa. Itseasiassa kolmasosa ei selviä edes tammikuuta pidemmälle!

Vaikka uudenvuodenlupauksesi voi tavoitteena olla hyvä ja ihailtava, lupauksena se kuitenkin saattaa olla huono. Ja lupaus voi olla huono, koska:

  • teet sen miellyttääksesi jotakuta toista. Se ei motivoi tai innosta itseäsi.
  • se on liian epämääräinen. Tavoitteiden tulisi olla tarkkoja.
  • sinulla ei ole realistista suunnitelmaa sen toteuttamiseksi.

Jotta voisit välttää huonot lupaukset ja niiden rikkomisesta seuraavan pettymyksen, jatka lukemista ja tee itsellesi fiksumpia lupauksia.

Uudenvuodenlupausten tekeminen

Aseta fiksu tavoite S.M.A.R.T.-menetelmällä

Tavoitteina hyvät lupaukset kaatuvat siis yleensä huonoon tehtävänasetteluun ja toimintasuunnitelman puutteeseen.

Esimerkiksi ”haluan tulla rikkaaksi” on tavoitteena sinänsä ihailtava, mutta uudenvuodenlupauksena huono. Se on hyvin epätarkka; kuinka rikas on ”rikas”? Se ei myöskään sisällä aikarajaa, johon mennessä haluat rikastua, eikä edes kerro, miten tavoite saavutetaan.

Onneksi voit välttää nämä virheet käyttämällä S.M.A.R.T.-menetelmää:

Spesific (tarkka). Tavoitteesi tulisi olla niin tarkka, kuin vain mahdollista. Otetaan esimerkiksi opiskelijoille yleinen lupaus: ”Aion panostaa enemmän opiskeluun”. Tuo ei ole kovin tarkka. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Sen sijaan ”Aion lukea kokeisiin kunnolla, keskityn tunneilla ja teen läksyt” on jo parempi.

Measurable (mitattavissa oleva). Tavoitetta ja siinä edistymistä tulisi myös pystyä mittaamaan. Mistä tiedät, milloin olet saavuttanut tavoitteesi? Samaa esimerkkiä käytettäessä mitattavuus voisi tarkoittaa esimerkiksi keskiarvon nostamista 0,5:llä.

Achievable (saavutettavissa oleva). Onko tavoitteesi realistinen? Nousu kutosen oppilaasta kympin oppilaaksi saattaa olla vaikeahkoa, mutta numeron nostaminen kasista ysiin tai keskiarvon nostaminen vaikkapa sillä 0,5:llä ovat täysin saavutettavissa.

Relevant (oleellinen). Tämä saattaa olla itsestään selvä, mutta tavoitteesi tulisi olla relevantti. Tässä tapauksessa akateemisen menestyksen parantaminen on oleellista ja hyödyllistä.

Time-bound (aikarajattu). Olet varmasti huomannut, että esimerkiksi esseet valmistuvat vasta hiukan ennen deadlinea. Aseta siis aikaraja muillekin tavoitteillesi. Ja muista pitää aikarajakin realistisena. Et voi juosta maratonia parin kuukauden päästä tai pudottaa kahtakymmentä kiloa kuukaudessa.

S.M.A.R.T.-menetelmän avulla aiempi lupaus ”panostaa enemmän kouluun” voidaan muuttaa muotoon ”Lupaan nostaa keskiarvoani 0,5:llä kesälomaan mennessä lukemalla enemmän kokeisiin ja tekemällä kaikki läksyt.”

6 tapaa, joiden avulla pidät lupauksesi ja saavutat tavoitteesi

Näin pidät uudevuodenlupauksen ja saavutat tavoitteesi

Nyt kun tiedät, millainen on hyvä lupaus, on aika lunastaa se ja saavuttaa tavoitteesi. Tässä on 6 tapaa, joiden avulla pidät uudenvuodenlupauksesi ja muutat tavoitteesi tavaksi.

1. Kulje viikko kerrallaan

Uudenvuodenlupauksia tehdessä monet keskittyvät ainoastaan lopputavoitteeseen, kuten 10 kilon laihduttamiseen tai tuhannen euron säästämiseen. Nämä ovat hyvin kaukaisia tavoitteita, mikä voi lannistaa, jos tuloksia ei huomaakaan heti.

Sen sijaan tavoite kannattaa pätkiä pienempiin osiin ja tarkastella edistymistä esimerkiksi yhden viikon jaksoissa.

Jos tavoitteenasi on vaikka se kymmenen kilon pudottaminen, kannattaa se pilkkoa esimerkiksi siten, että ”tällä viikolla käyn neljä kertaa salilla”. Viikon päästä katso, pääsitkö tavoitteeseesi ja jos et, niin minkä takia. Jos

2. Mittaa edistymistäsi, äläkä katkaise ”striikkiä”

Oletko huomannut, että Snapchatin striikit ovat hyvin koukuttavia? Kun laskurissa luku kasvaa koko ajan suuremmaksi, kasvaa samalla halusi olla katkaisematta striikkiä. 🔥

Tee siis sama myös uudenvuodenlupaustesi kanssa! Jos esimerkiksi lupaat käydä kävelyllä tai lukea kirjaa joka päivä, piirrä kalenteriin iso rasti jokaiselle päivälle, kun olet pitänyt lupauksesi.

Päivien kuluessa kalenteriin muodostuu ketju, joka kasvaa päivä päivältä, eikä sitä haluaisi katkaista. Kalenterista myös näet, kuinka pitkälle olet jo päässyt, mikä voi auttaa pitämään motivaatiota yllä.

On olemassa myös sovelluksia, joiden avulla voit seurata edistymistäsi. Suosituimpia ovat mm. Momentum, Habitica, HabitBull ja Loop.

3. Käytä 20 sekunnin sääntöä

Aktivointienergia on monelle tuttu kemian tunneilta. Se on energia, joka vaaditaan jonkin reaktion käynnistymiseen. Sovelletaan sitä nyt uudenvuodenlupauksen pitämiseen. (Näetkö? Kemian tunneista on hyötyä tosielämässäkin😉)

20 sekunnin sääntö on Harvardin yliopiston onnellisuustutkijan Shawn Achorin kehittämä metodi, jonka periaatteena on tehdä ei-toivottujen asioiden tekemisestä hankalampaa ja toivottujen asioiden tekemisestä helpompaa. Achor keksi säännön, kun hän halusi aloittaa kitaran soittamisen, mutta ei millään jaksanut ottaa kitaraa kaapista (mikä olisi kestänyt noin 20 sekuntia). Tätä erittäin vaativaa tehtävää helpottaakseen hän siirsi kitaran näkyvälle paikalle, josta se olisi helppo ottaa.

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi lukea enemmän ja katsoa telkkaria vähemmän, sinun tulee nostaa telkkarin aukaisemiseen vaadittavaa aktivointienergiaa ja puolestaan vähentää kirjan avaamiseen vaadittua energiaa. Näin sinun ei tarvitse tuhlata tahdonvoimaasi (vaikka ”epämiellyttävien” asioiden tekeminen tosin kasvattaisi itsekuria.)

Käytännössä se voisi tapahtua esimerkiksi siten, että otat töllöstä virtajohdon irti ja laitat pöydälle kaukosäätimen sijaan kirjan. Kun seuraavan kerran rojahdat sohvalle, on paljon suurempi vaiva nousta ylös laittamaan johdon takaisin telkkariin, kuin ottaa kirja vierestä pöydältä ja alkaa lukemaan sitä.

4. Tee uudenvuodenlupauksesta uudenvuodenveto

Uudenvuodenlupaus

Yleensä uudenvuodenlupauksissa ei ole mitään menetettävää (paitsi mahdollisesti joitain elinvuosia, jos tavoitteena on elämäntapamuutos) On siis aika nostaa panoksia ja laittaa peliin, jotain jonka menetät – siis rahaa -, ellet saavuta tavoitteitasi.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sadan euron pantin antamista (luotettavalle) ystävälle, joka antaa sen takaisin, kun olet saavuttanut tavoitteesi.

On olemassa myös nettisivustoja, joissa voit tehdä saman. Laitat vain panokseksi haluamasi määrän rahaa, päivität edistymistäsi sivustolle, ja jos rikot lupauksesi etkä saavuta tavoitettasi, menetät rahan.

Tällaisia nettisivustoja ovat mm. stickK ja Beeminder.

(Luin myös joskus miehestä, joka lupasi – tai oikeastaan uhkasi – lahjoittaa monta tuhatta euroa Ku Klux Klanille, mikäli epäonnistuisi pitämään lupauksensa. Hän onnistui tavoitteessaan, mutta kuitenkaan näin pitkälle ei ehkä tarvitse mennä😅 )

5. Kirjoita tavoitteesi ylös ja jaa se ystävälle

Erään kalifornialaisen tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka kirjoittivat tavoitteensa ylös ja lähettivät säännöllisesti raportteja edistymisestään onnistuivat tavoitteessaan paremmin kuin he, jotka eivät tehneet niin. Itseasiassa raportteja lähettäneistä 70% saavutti tavoitteensa, kun taas henkilöistä, jotka eivät kertoneet tavoitteistaan vain 35% onnistui.

Jos lupauksesi on vaativammasta päästä, kuten elämäntapamuutoksesta, voi myös olla hankalaa yrittää selviytyä täysin yksin. Tämän takia kannattaisi kertoa aikeistasi hyvälle ystävälle, joka on oikeasti kiinnostunut sinusta ja haluaa sinun onnistuvan. Tällä tavalla sinulla on sekä ulkoinen paine onnistua että tukiverkosto, jonka puoleen voit kääntyä vaikeina aikoina.

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi päästä opiskelemaan tai muuten vain panostaa opiskeluun enemmän, suosittelen liittymään Laudaturin omaan Facebook-ryhmään! Se on meidän opiskelijoiden muodostama yhteisö, jossa voit saada vertaistukea ja kannustusta vaikkapa uudenvuodenlupauksesi kanssa. Ja vaikka et tekisikään uudenvuodenlupausta, voit silti liittyä, sillä siellä saa keskustella mistä tahansa opiskeluun liittyvästä!

Yhteenveto

Uudenvuodenlupauksia tehdessä on tärkeää muistaa tehdä oikeanlainen lupaus S.M.A.R.T.-menetelmällä sekä tehdä toimintasuunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi. Artikkelissa mainituilla vinkeillä voit helpottaa lupauksen pitämistä.

Mikä on sinun uudenvuodenlupauksesi vai teetkö lupausta ollenkaan? Kerro kommenteissa!

Ja ainiin, hyvää uutta vuotta!