Kaipaatko vinkkejä lukioon? Tässä 14+1 vinkkiä lukion aloittavalle

Lukio alkaa aivan kohta, ja uuteen kouluun meneminen jännittää varmasti kaikkia. Itse olen lukion toisella luokalla ja ajattelin jakaa omia kokemuksiani sekä antaa muutamia hyväksi koettuja vinkkejä lukioon. Toivottavasti näistä on apua.

1. Hanki kirjat ajoissa

Uudet ykköset saavat ensimmäisen jakson lukujärjestyksen sekä koulun kirjalistan jo kesäloman aikana. Katso listasta, mitä kirjoja tarvitset ja käy ostamssa ne jo hyvissä ajoin. Löydät käytetyt kirjat halvemmalla ja helpommin, kun olet ajoissa liikkeellä. Älä kuitenkaan ota hirveää stressiä tästä, sillä muutaman päivän viive ei yleensä haittaa mitään. Sen sijaan kaksi viikkoa ilman kirjaa tulee aiheuttamaan ongelmia, kokemusta on 😉

2. Oikeanlainen asenne

Tämä on mielestäni kaikkein tärkein vinkki uusille lukiolaisille (ja kaikille muillekin opiskelijoille). Lukio tulee olemaan niin rankkaa, vaikeaa, tylsää tai hirveää, kuin itse päätät. Jos olet jo ennen ensimmäistä koeviikkoa päättänyt, ettet osaa, et todennäköisesti tule osaamaankaan. Vaikka tämä kuulostaakin todella kliseeltä ja olet kuullut sen monta kertaa, lähde lukioon oikealla asenteella.

3. Pidä huolta itsestäsi

Jokainen on yläasteen terveystiedon tunneilla oppinut hyvinvoinnin kolme peruskiveä: ravinto, liikunta ja uni. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä alkaa elämään niiden mukaisesti, koska:

  1. Kiität itseäsi tulevaisuudessa
  2. Et oikeasti jaksa opiskella kunnolla, ellet pidä itsestäsi huolta

Kaikki nämä kolme ovat tärkeitä, mutta erityisesti haluaisin painottaa unen merkitystä. Opiskelu on vaativaa aivotyöskentelyä ja unentarpeesi tulee lisääntymään varsinkin koeviikoilla. Tämän olen itsekin huomannut, sillä yleensä nukun kahdeksan tuntia yössä, mutta monen tunnin pänttäämisen jälkeen sekään ei tunnu riittävän, ja seuraavana päivänä olo on väsynyt.

Monella on loman jälkeen unirytmi todella sekaisin. Se kannattaa hoitaa kuntoon ennen koulun alkua, jonka takia olenkin kirjoittanut siitä kokonaisen artikkelin. 

Terve sielu terveessä ruumiissa

4. Tee läksyt ja kuuntele tunneilla

Nämä ovat mielestäni kaksi avainta opinnoissa menestymiseen. Pelkästään tunneilla jää päähän todella paljon tietoa, jos siis vain oikeasti kuuntelet. Myös läksyt on (useimmiten) hyvä tehdä, sillä niissä yleensä kysytään kappaleen keskeisimpiä asioita, jotka tulevat olemaan kokeessa. Ja muista: ”lukuläksy” ei tarkoita ”ei läksyä”. Siitä on oikeasti hyötyä.

5. Opiskele tehokkaasti ja oikeilla tekniikoilla

Siellä ruudun toisella puolella on varmasti joku, joka ”lukee kokeisiin” kännykän piipatessa vieressä ja Power Rangersien pauhatessa telkkarissa. Kaksi tuntia ”opiskelua” ei ole sama asia kuin kaksi tuntia tehokasta ja häiriötöntä opiskelua.

Tämä koskee myös oikeiden opiskelutekniikoiden käyttöä. Jos et voi sietää suoraan kirjasta lukemista, niin katso vaikka opetusvideoita netistä tai kertaa kaverin kanssa. Tällä tavoin opiskelu on myös paljon mieluisampaa.

6. Älä säikähdä arvosanojen laskua.

Tätä ei tapahdu kaikille, mutta uskoisin, että useimmille näin käy. Fakta on, että lukio on haastavampaa kuin yläaste. Olisin toivonut, että joku olisi kertonut tämän minulle, ennen kuin matikan numeroni putosi kympistä seiskaan…

7. Ota vastuuta

Nyt on hyvä aika opetella hiukan vastuullisuutta ja alkaa huolehtimaan omista asioistaan, jos et näin ole aikaisemmin tehnyt. Lukiossa (kaikki) opettajat eivät enää muistuttele esseiden deadlineista tai läksyistä.

Voit lähteä juomaan sunnuntai-iltana tai räplätä tunnilla puhelinta. Kaikki nämä valintasi kuitenkin vaikuttavat opiskeluusi ja muuhun elämääsikin, ja sinun on kannettava vastuu niistä.

8. Pyydä apua

Vaikka lukiossa opiskelu on itsenäisempää ja ”aikuismaisempaa” kuin yläasteella, se ei tarkoita, että kaikesta pitäsi selviytyä yksin. Opettajat, opot, kuraattorit, psykologit ja terveydenhoitajat ovat siellä teitä varten. Heidän puoleensa voi kääntyä milloin vain, oli kyse sitten jaksamisesta, jatko-opinnoista tai siitä, ettet tiedä missä vessa on.

9. Toteuta itseäsi

Tule kaapista tai pukeudu gorillapukuun. Lukiossa kukaan ei oikeasti välitä. Tai jos välittää, niin sinun ei tarvitse välittää heistä. Lukiossa ollaan jo kypsempiä, eikä kukaan (todennäköisesti) ota elämäntehtäväkseen kiusata sinua.

10. Säilytä esseet, vihkot, monisteet ja kokeet

Niistä tulee olemaan hyötyä myöhemmin YO-kokeisiin kerratessa. Vihkossa ja kertausmonisteissa sinulla on koko kurssin sisältö selkeästi ja tiivistetysti. Esseiden avulla syvennät ja sovellat oppimaasi ja tekemistäsi läksyistä ja kokeista taas näet, mikä asiat ovat olleet sinulle vaikeita.

11. Tulevaisuuden suunnitelmia ei tarvitse tietää, mutta niitä on hyvä miettiä

Sinun ei vielä ekalla luokalla tarvitse tietää, mitä aineita aiot kirjoittaa tai mihin lähdet jatko-opiskelemaan. Lukioon voi ihan hyvin tulla vain miettimään, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Ja opinto-ohjaajat auttavat tässä asiassa hyvin mielellänsä.

12. Opettele käyttämään tietokonetta

Lukiossa (tai ainakin useimmissa) tullaan käyttämään tietokonetta hyvin paljon. Kaikki esseet, tutkielmat, esitelmät ja kokeet tehdään sähköisesti. Tämä helpottuu huomattavasti, kun osaat lähettää liitetiedoston tai jakaa ruudun kahteen näkymään. Myös muutamia hyödyllisiä pikanäppäimiä on hyvä osata, kuten ”CTRL + C” + ”CTRL + V”   😉

13. Opettele käyttämään sähköisiä työkaluja

Tämä on tärkeää varsinkin Abitissa, joka on lähes identtinen koeympäristö, jossa ylioppilaskokeet kirjoitetaan. Myös matematiikan työkalut kuten GeoGebra ja Casion graafinen laskinohjelma ovat tärkeitä osata, sillä kokeissa niiden käyttöä ei neuvota. Älä kuitenkaan stressaa liikaa; näitä harjoitellaan kursseilla paljon.

14. Älä pelkää tai stressaa liikaa. Lukio ei ole paha!

Muista tämä! Vaikka uuteen kouluun meneminen jännittää ja olet kuullut huhuja hermoromahduksen saaneista oppilaista ja tuhatsivuisista oppikirjoista, älä pelkää. Lukio on oikeasti yllättävän rentoa ja paljon mielestäni paljon mukavampaa kuin yläaste.

+1 Älä lainaa kynää muille. Sitä ei palauteta.

Tämän opin kantapään kautta…

Yhteenveto

Tässä oli joitain hyväksi kokemiani vinkkejä lukioon. Muista vielä, että lukio ei ole pelkkää naama kirjassa pänttäämistä, vaan kavereiden kanssa hengailu ja harrastukset ovat täysin sallittuja 🙂 Toivottavasti löysit tästä jotain hyödyllisiä vinkkejä.

Jos jotain jäi vielä mietityttämään, niin kysy rohkeasti kommenteissa, Facebookissa tai Twitterissä. Vastaan mielelläni kaikkiin viesteihin.

Tiedätkö jonkun, joka kaipaisi vinkkejä lukioon? Jaa artikkeli ja kerro ihmeessä muillekkin.